Van Shit naar Spirit
                                                          

Inleiding

In dit boek staan een aantal dingen die je misschien nooit geleerd hebt op school of thuis. Het is basiskennis die je nodig hebt om innerlijke rust en vrede te kunnen ervaren, je verbonden te voelen met het grote geheel en ‘gewoon’ jezelf te kunnen zijn. Ik heb dit boek geschreven vanuit mijn eigen ervaring en zonder pretenties. Toch heb ik de diepe wens dat iedereen zich zo vrij mogelijk kan voelen op alle lagen, zonder daarbij iets of iemand anders te schaden. Het leven is voor mij één groot onderzoek naar hoe ik dat het beste kan doen en die ervaringen en inzichten door te geven aan anderen. Dit boek is dus zowel een weergave van mijn eigen proces als de leringen die ik daaruit gehaald heb, geplaatst in een breder perspectief.

Je kunt het ‘positief individualisme’ noemen, het idee dat je in eerste instantie alleen verantwoordelijk bent voor jezelf. Daar heb je meestal al meer dan genoeg werk aan. Het idee is dat als je goed voor jezelf zorgt in positieve zin, je daarmee ook goed voor anderen zorgt. Dan kun je voor jezelf gaan staan vanuit innerlijke kracht en vanuit daar elkaar aanvullen in plaats van vanuit wederzijdse afhankelijkheid elkaar vast te zetten. Maar verantwoordelijkheid nemen voor jezelf kun je pas als je weet dat je elk moment opnieuw een keuze hebt. En daarvoor is het nodig dat je je bewustzijn vergroot, want wat zijn dan je opties? Daar gaat dit boek over.

Het voelt als belangrijk om te benadrukken dat dit boek gaat over je eigen invloed op je eigen leven. Het gaat dus niet over je verzorgers en of zij dingen wel of niet goed zouden hebben gedaan. Het gaat erom dat je je bewust wordt waar je tegenaan loopt en dat jij degene bent op wie je hebt gewacht. Jij bent de enige die jou kan helen en die hier ook de verantwoordelijkheid voor kan en moet nemen. Niemand anders kan dit voor je doen. We leven in het Westen in een ik-cultuur en niet in een wij-cultuur en dit is iets wat daaruit voortvloeit. Natuurlijk hebben we daar ook anderen bij nodig. In essentie zijn we groepsdieren; niemand kan het helemaal alleen doen. Maar in de eerste plaats ben jij het toch echt die iets te doen heeft.

Dat is aan de ene kant vervelend nieuws, want dat betekent dat je het (nog steeds) allemaal zelf moet doen. Aan de andere kant is dat goed nieuws, want dat betekent dat je het zelf kúnt doen. Je mag gaan voelen dat JIJ de eigenaar bent van dit proces, jij hebt de kracht om dingen te gaan veranderen, op de juiste tijd en plaats. Met de juiste kennis en hulp kun je zelf dingen in gang gaan zetten en een nieuwe richting gaan bepalen. Zodat je je weer herinnert wie je werkelijk bent, onder al die lagen met aangeleerde patronen.

In mijn praktijk als coach en trainer heb ik ervaren dat ik veel situaties en moeilijkheden die mensen meemaken kan herkennen. De eerste helft van mijn leven kende een moeilijke start en een moeizaam vervolg. Alle ingrediënten voor een ongelukkig leven waren aanwezig en de gevolgen daarvan waren duidelijk te zien in mijn dagelijkse doen en laten. Uiteindelijk ben ik een pad ingegaan van zelf-heling. Op zoek naar alles in mijn systeem wat pijn deed en aandacht en liefde nodig had.

Met mijn ervaringen, inzichten en vaardigheden heb ik inmiddels vele mensen kunnen helpen met hun moeilijkheden. Op hun beurt hebben zij mij geholpen om complexe levensthema’s beter te begrijpen. Daar ben ik ze dankbaar voor en via dit boek wil ik dit met meer mensen kunnen delen.

Dit doe ik aan de hand van mijn persoonlijke zoektocht naar de zin van het leven en mijn (innerlijke) reis naar ‘heel’ wording. Ik beschrijf wat ik heb meegemaakt en de lessen die ik geleerd heb waar je misschien iets aan hebt. Lees het alsjeblieft met zachte ogen en een open hart.

 

Voor wie is boek bedoeld?

Voor degene die zoekt naar de zin en onzin van het leven, voor degene die tegen zichzelf en/of de wereld aanloopt, in relaties, op het werk, met collega’s, met familie of met zichzelf. En voor iedereen die voelt dat er iets knaagt. Voor iedereen die voelt ‘dat er meer is’ en voor diegenen die voelen dat er iets ‘niet helemaal klopt’ en ook voor iedereen die geïnteresseerd is in het leven en hoe je dat doet.

Misschien weet je wel waar bepaalde dingen waar je last van hebt vandaan komen, maar dit weten brengt je nog niet verder. Misschien ervaar je veel stress en vind je het lastig om met al je emoties en negatieve gedachten om te gaan. Misschien ben je redelijk streng voor jezelf en moet je aan veel verwachtingen voldoen of misschien vind je juist dat de regels niet voor jou gelden. Misschien heb je moeite met nee zeggen en laat je anderen vooral bepalen. Of je roept juist tegen alles keihard nee, omdat je het zelf wel bepaald. Deze patronen hebben allemaal een oorzaak, ze zijn een gevolg van iets. Ze zijn ergens ontstaan en hebben effect op hoe je nu in het leven staat en op de situaties waar je in terecht komt.

Ondertussen zou je wat liever voor jezelf willen kunnen zijn en wat minder kritisch ook. Meer lichtheid en gemak zou fijn zijn en wat minder gedoe graag. Je overweegt om het avontuur aan te gaan en te gaan onderzoeken hoe je je over de hele linie beter kan gaan voelen. Je hebt de moed opgevat om je een beetje buiten je comfortzone te begeven, in de persoonlijke groeiruimte. Zodat je wat verder komt dan dat je tot nu toe gekomen bent.

Als je het gevoel hebt dat je niet ‘heel’ bent, realiseer je dan dat je altijd ‘heel’ geweest bent, maar dat er zoveel lagen overheen zijn gekomen dat je dat niet meer goed kunt ervaren. Deze lagen kun je ook schaduwkanten noemen en we ervaren ze dagelijks; jaloezie naar de buren, controledwang naar je kinderen, intolerantie naar je partner, twijfel aan jezelf en neiging tot oordelen naar zo’n beetje alles en iedereen.

Voor jou heb ik dit boek geschreven. Om je te laten zien hoe je met jezelf en alles wat bij jou hoort aan de slag kunt gaan. Om opmerkzaam te worden van je eigen gedrag, patronen, overtuigingen en onderscheid te maken: Wat helpt jou en wat helpt niet, of wat werkt je zelfs tegen? Het is een uitnodiging om naar jezelf te leren kijken op een manier die je helpt op weg naar een lichter en makkelijker leven. Het is de kunst om ook dit proces licht te houden, want als we het zwaar maken heb je er nog een probleem bij.

 

Overtuigingen.

Het grootste deel van de tijd leven we op de automatische piloot en zijn we met ons hoofd niet in het NU, maar bij ‘eerder’ of bij ‘later’. Dat is een gemiste kans. NU is het enige moment dat we hebben, elke keer weer.

‘Yesterday is history, tomorrow is a mystery, that’s why they call it the Present’. – Master Ogway –

Maar hoe kom je in dat beroemde en beruchte ‘HIER & NU’? Dat is belangrijk want alleen in het NU kun je bewuste keuzes maken, beslissingen nemen en bijsturen als je vindt of voelt dat het een kant op gaat die je niet wil. Het is dus ook belangrijk dat je doorhebt dat je altijd een keuze hebt en dat je weet wat de keuzes dan zijn. Stel dat je zegt; ‘Ik heb geen keuze, ik moet werken om de huur of hypotheek te betalen’. Dan is dat wellicht zo, maar dan nog heb je de keuze hoé je je werk doet, vanuit een positieve houding of vanuit een negatieve houding, elke dag weer.

Soms heb je het gevoel dat je geen keuze hebt gehad, maar dat je dingen zijn overkomen. Er gebeuren nu eenmaal op grote schaal dingen die je niet voor mogelijk kunt houden en toch gebeuren ze. Je kunt je denkgeest er niet omheen vouwen en dus ‘kan het niet’, is de conclusie. Dit gaat over grote thema’s; klimaatverandering, corona, collectieve uitputting, het opraken van energiebronnen uit de aarde, kindermishandeling- en misbruik, het bestaan van God/ De Bron/ Universeel Bewustzijn/ meerdere dimensies/ buitenaards leven. Wellicht kun je je één of meer van deze dingen niet voorstellen.

Note to self;
‘Als je je iets niet voor kunt stellen, wil dat niet zeggen dat het niet gebeurt of niet bestaat.’

Het wil ook niet zeggen dat het per definitie wel bestaat. Het gaat erom dat je je openstelt voor de mogelijkheden. Wat zou het betekenen als dit inderdaad het geval is? Het is interessant om op te merken wat je reactie was bij het lezen van de vorige zinnen. Was het apathie, weerstand, walging, verwondering, nieuwsgierigheid of voelde je helemaal niks? Hoe komt dat eigenlijk, waar komt dat (gebrek aan) gevoel vandaan? Wat maakt dat het je raakt of juist niet raakt?

Soms weet je dat heel goed, omdat deze thema’s spelen of gespeeld hebben in je leven. Soms weet je het helemaal niet of ben je onverschillig, afgestompt, verhard, cynisch of sarcastisch geworden gedurende je leven of je ervaart de dingen gewoon op de automatische piloot; ‘Zo werkt dat nou eenmaal bij mij, zo ben ik zou eenmaal’.

Je reacties op dingen die je nu ervaart komen ergens vandaan. Alles heeft een oorzaak en een gevolg, dat is een wetmatigheid. Alles is met elkaar verbonden, maar we leren hier meestal niets over. Waar heb je invloed op en waarop niet? Soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen.

Dit boek is een start en geeft een antwoord. Niet het antwoord, want dat bestaat niet. Maar wel een antwoord waar je misschien wat mee kan. Wat kun je zelf doen, op de plek waar je NU bent? Wat kun je doen aan je eigen pijn? Aan de pijn van anderen en aan de pijn van de wereld? Waar kun je je op richten en waarom zou je dat willen? En heeft dat überhaupt zin? De antwoorden hierop zijn zowel ontnuchterend en praktisch als filosofisch en spiritueel van aard. Maar eerst moeten we bij het begin beginnen om de verbanden te kunnen begrijpen.

Geloof niks van wat ik zeg, geloof alleen wat je zelf als ‘waar’ ervaart.’

Siddartha Gautama (Boeddha)

En dat onderschrijf ik. Geloof alleen wat voor jou werkt. En stel je daarnaast open voor de andere mogelijkheden en perspectieven.

 

Hoofstuk 1.1 Waar je vandaan komt

  • Achtergrond en levensloop

Mijn verhaal

Negentien was ik, toen ik enigszins verdwaasd door de straat liep waar ik toen woonde. Ik had net op tv een programma gekeken over een jongen met een half hoofd en ik vroeg me af of dat er iets mee te maken kon hebben. Was dat een trigger geweest, deed het me onbewust denken aan wat ik als jong meisje had meegemaakt? Lang geleden, ik was een jaar op 6, kreeg ik een halfzusje wat helaas niet kon leven omdat er geen hersenen waren ontwikkeld in haar lijfje. Ze had een ‘half’ hoofd. Was dat de trigger, of was ik gek aan het worden?

Het enige wat ik op dat moment wist is dat mijn keel bijna compleet dichtgeknepen was, ik amper lucht kreeg en amper kon praten. Ik moest alle zeilen bij zetten om niet verder in paniek te raken en toch maar rustig door te blijven ademen, zo goed en zo kwaad als dat ging. Mijn vriend liep achter me aan, begaan en bezorgd, maar net als ik geen flauw idee wat er aan de hand was of zou kunnen zijn. Het was inmiddels avond en het ging niet over. Het werd juist erger. Niet wetend wat ik anders nog zou kunnen doen, belde ik…

Wordt vervolgd.