Forien, aangenaam kennis te maken…

Mijn naam is Forien van den Belt en ik geef onder andere Mindfulness trainingen. De 8 weekse training bestaat uit praktische oefeningen en je leert de beginselen van meditatie. Mensen zijn vaak verrast door de nuchtere insteek en hebben baat bij de oefeningen in de dagelijkse praktijk. Mindfulness staat soms bekend als ‘zweverig’, maar is dat niet. In deze training leer je manieren hoe je gemakkelijker en vaardiger met dingen om kunt gaan. Het kan je kijk op hoe je leeft en hoe je de dagelijkse werkelijkheid ervaart behoorlijk veranderen. Je kunt het leven bewuster en intenser gaan ervaren en meer genieten van de kleine dingen, die ineens niet zo klein blijken te zijn.

Mijn ervaring is dat iedereen ongeveer dezelfde dingen wil; je vrij en gelukkig voelen en narigheid en pijn het liefst zoveel mogelijk vermijden. Helaas kan dat niet altijd. En veel mensen vinden dat best ingewikkeld. Verwachtingen die je hebt van mensen of situaties waar je een bepaald beeld van hebt komen niet altijd overeen met de werkelijkheid, en dat kan pijnlijk zijn. Het gevoel dat je leven voorbij vliegt zonder dat je er echt grip op hebt levert stress op. Wat nu? Doorrennen omdat we dat nu eenmaal doen en de rest het ook doet? Of bewust stil gaan staan en bedenken wat je nu eigenlijk echt belangrijk vindt? Waar wil jij je tijd aan besteden? En op welke manier wil je dat doen? Met mindfulness krijg je meer inzicht en overzicht op jouw eigen antwoorden op deze vragen.

‘Wat een fijne training. Ik voel me meer bewust aanwezig en ik kan nu letterlijk uit de sneltrein stappen. Bedankt voor de mooie inzichten en begeleiding.’ – Elvira –

Mindfulness: loslaten wat er was, zijn met wat er is

Na ruim 8 jaar werken als Ggz-Agoog en Trajectcoach richt ik mij nu in mijn eigen praktijk op het geven van onder andere Mindfulness trainingen. Daarin komen veel dingen samen die ik in mijn werk en privé heb geleerd over hoe vaardig om te gaan met hoe de dingen in het leven soms lopen. We hebben een beeld van hoe dingen zouden moeten zijn, en dat is vaak anders dan het nu is. Hoe zit het eigenlijk met nu? NU is het enige moment dat we hebben en daar heb je soms meer invloed op dan je  denkt. We allemaal hebben alleen het huidige moment tot onze beschikking. Wat ga jij ermee doen?

‘Door de training heb ik een mooie basis gekregen waar ik mee verder kan en veel nieuwe inzichten.’ – Edith –

Opleiding en Vergoedingen

Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden een (deel van) een Mindfulness training, gemiddeld zo’n 100 tot 350 euro, afhankelijk van je aanvullende pakket. Aan die vergoeding zijn wel voorwaarden verbonden, één daarvan is dat verzekeraars alleen vergoeden bij een verwijzing voor (burn-out) klachten. Een andere voorwaarde is dat de trainer een volledige en geaccrediteerde opleiding gevolgd moet hebben en is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Ik voldoe aan deze voorwaarden,  de opleiding tot Mindfulnesstrainer heb ik gevolgd en afgerond bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Daarnaast ben ik vanaf januari aangesloten bij de erkende branchevereniging met de hoogste kwaliteitseisen VMBN.


Vergoeding door zorgverzekeraar
Als volledig opgeleide trainer erkend in de hoogste categorie van de branchevereniging VMBN worden de trainingen die ik geef ook geheel of gedeeltelijk vergoedt door steeds meer zorgverzekeraars. Voor 2019 bieden de volgende zorgverzekeraars de hoogste vergoedingen; IZA, IZZ, UMC, Unive en VGZ. Kijk voor een actueel overzicht op Zorgwijzer.nl

Tips voor andere mogelijkheden voor vergoeding

Vergoeding via de werkgever
Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuimbudget en /of een budget persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk. Vaak zijn werkgevers bereid om de training te vergoeden als investering in zelfbewuste, vitale medewerkers. Vraag ernaar bij jouw werkgever.

Via arbodiensten
Werkgevers via arbodiensten benaderen, via bedrijfsartsen en brancheorganisatie (bv. BOA, Arbouw) is een mogelijkheid.

Via UWV
Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training kan betalen. Hierbij is van belang om goed te motiveren hoe een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.

Via gemeente
Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Wellicht kunt u een beroep doen op WMO-gelden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR-training voor mantelzorgers.

(Bron: www.vmbn.nl, 18/03/19)

Meer rust, inzicht en bewustwording?

Om een schaduw te laten verdwijnen,
moet je er licht op werpen

– Shakti Gawain –

Door de mindfulness training van Forien lukt het mij om in stressvolle situaties op mijn werk anders te reageren. In plaats van reactief te zijn lukt het mij om eerst naar de situatie te kijken en neem ik de tijd om het te laten bezinken. Hierdoor ervaar ik minder stress en kan ik achteraf met meer overzicht reageren.

Harry de VriesManager in de zorg