Tja, de vraag is, hou je van jam? Als je al van jam houdt, is het waarschijnlijk aardbeienjam. Want, vertrouwd, lekker, zoet, makkelijk en bekend. Vroegah had je alleen maar aardbeienjam. Ok, misschien ook bramen en bessenjam, maar daar hield het ook wel op. Vaak was er 1 favoriete jam en daar at dan ook het hele gezin van, zonder nog na te denken over andere jammetjes.

Nu kom je in de winkel en staat het hele schap vol met jam. Persoonlijk vind ik dit best een hele opgave, om jam te kiezen. Ik hou namelijk van aardbeienjam, want, vertrouwd, lekker, zoet, makkelijk en bekend. En ik weet dat mijn kinderen ook van aardbeienjam houden. Omdat ik het op tafel zet. En ze het dus eten. Maar laatst viel mijn oog op gemberjam. Al eerder geprobeerd en nu zit het potje me weer aan te kijken.

Fijn zijn van die doosjes met meerdere soorten jam, zodat er wat te kiezen en uit te proberen valt. Of je kunt besluiten om elke keer dat de jam op is, te kiezen voor een andere smaak, net zolang tot je het hele schap gehad hebt. Het punt is dat je dat niet zo gauw doet. Of je valt weer terug op de oude vertrouwde aarbeienjam, die iedereen in je omgeving lekker vindt en dus niet voor problemen en discussies aan tafel zorgt.

Het maakt naar mijn idee geen bal uit welke jam je neemt. Als je maar een keuze maakt, liefst een bewuste keuze. Wil je met of zonder suiker, met of zonder stukjes. En het allerbelangrijkste, dat je je beseft dat je keuze alleen het assortiment van de winkel betreft. En dat er dus nog veel meer winkels zijn met meer en verschillende soorten jam. En dat iedereen toch 1 favoriete jam heeft. En dan heb ik het nog niet eens over de jam die mensen zelf maken. Het gaat erom dat je mag proeven van alle soorten jam, dat daar geen gevaar in schuilt. Behalve dan dat je van mening kan verschillen over de smaak ervan, als je bijvoorbeeld voor ananasjam hebt gekozen.

Als jam wordt gebruikt waar het voor bedoeld is, namelijk je boterham lekkerder maken en verrijken, dan is dat prima. Als jam gebruikt wordt om een foodfight te beginnen, kun je er je vraagtekens bij zetten.

p.s. In plaats van jam kun je ook spiritualiteit/ religie/ politieke overtuiging/ persoonlijke overtuiging schrijven.