Mindfulness en kanker, zo gaat dat

‘Zo gaat dat’. Alleen die zin. Mijn oma zei dat altijd als zaken anders liepen dan verwacht. Het gaf mij het gevoel dat ze de dingen kon toelaten zoals ze waren zonder er keihard tegenin te hoeven gaan. ‘Ja’ zeggen tegen hoe het is, in plaats van ‘nee’. Dingen accepteren zoals ze zijn wil niet zeggen dat je het ermee eens bent en het als een slachtoffer over je heen laat komen. Helemaal niet zelfs. Je staat juist in je kracht als je helder en onverschrokken de dingen die in je leven voorbij komen in de ogen kan kijken en van daaruit bewust kan kiezen wat je gaat doen. Dat wil niet zeggen dat dat altijd makkelijk is, maar het is wel iets wat je kunt leren. Met Mindfulness oefeningen leer je vaardigheden zodat je beter om kunt gaan met zowel de dagelijkse beslommeringen als de grote dingen in het leven.

Mindfulness en kanker

Toen ik eind mei 2017  volledig onverwacht de diagnose kanker kreeg, popte dit zinnetje ‘zo gaat dat’ al gauw in mij op. In plaats van ‘waarom ik?’ dacht ik eerder ‘waarom ik niet?’ aangezien de cijfers over kanker (1 op de 3 krijgt het) voor zich spreken. Er viel wat mij betreft niet zoveel te vechten, ik deed mijn eigen onderzoekje en verder wat de artsen mij aanraden. De zaken aanvaarden zoals ze zijn want ‘van het concert des levens krijgt niemand een program’. ‘Zo gaat dat’ dus.

Mindfulness oefening

Het was (en is) emotioneel heftig, voor mij en voor mijn omgeving, mijn gezin, familie en vrienden. We gaan er dwars doorheen, want ook hiervoor geldt ‘zo gaat dat’, het is volstrekt logisch dat het heftig is zo nu en dan. Dat is het al genoeg zonder er ook nog meningen, oordelen of andere beladen mentale activiteiten van jezelf, of van anderen op te plakken. Niemand weet wat er komt en als het komt, of, en hoe je er dan vaardig mee om kan gaan. Wat ik wel weet, is dat het prettig is als je ‘tools’ hebt om ermee te dealen, en dat je weet hoe je die moet gebruiken voordat je ze echt nodig hebt. En dat valt te trainen, te oefenen en te leren. Het leven als Mindfulness oefening op zich. Jon Kabat – Zinn (grondlegger Mindfulness) zei hierover: ‘Het is raadzaam om je parachute al op de grond te weven, en niet pas op het moment dat je uit het vliegtuig springt’.