De Appel Oefening
Eet een (willekeurig) stuk fruit met aandacht. En dan bedoel ik, met Aandacht.
Deze oefening wordt meestal met een rozijn gedaan en staat dan ook bekend als de ‘rozijn oefening’. Maar aangezien de meeste mensen in het dagelijks leven meer appels eten dan rozijnen.. Heb ik de vrijheid genomen om de oefening aan te passen. Het gaat uiteindelijk om de Aandacht waarmee je eet.
- Pak (bijvoorbeeld) een appel van de fruitschaal.
- Was deze met aandacht onder de kraan. Voel het water stromen en hoe glad de schil is.
- Bekijk de appel, welke kleur heeft hij, zitten er vlekjes op of niet, zit er een blaadje aan het stokje..?
- Kun je de appel ruiken? Ruikt hij lekker of niet? Is het een sterke geur of ruik je bijna niks?
- Ga. Dan. Een. Hapje. Nemen. Neem deze intentie waar.
- Hap langzaam in de appel. Wat merk je op in je mond, hoe voelt het aan je tanden?
- Wat proef je? Zoet, zuur, scherp, fris, sappig, meelderig?
- Kauw een paar keer.
- Slik dan je hapje appel door. Is er een nasmaak? Hoe voelt je mond nu?
- Eet op deze manier de hele appel op.
En dan nog de gedachten laten opkomen wat er allemaal voor nodig is geweest om deze appel in je hand terecht te laten komen… Van boom tot teler tot vrachtwagenchauffeur tot winkelier tot in je boodschappentas op het aanrecht. En alle stappen daartussen in van zonneschijn tot regenbui tot aarde die de boom laat groeien.
Een appel zal nooit meer hetzelfde smaken 😉