Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent bewust en met aandacht leven. Veel mensen leven een groot deel van de tijd op de automatische piloot. Dat wil zeggen dat ze veel op routine doen en er soms dagen of weken voorbij gaan zonder dat ze echt beseffen waar ze hun kostbare tijd aan hebben besteedt. Gevoelsmatig heb je het druk gehad, maar waarmee? Dat is niet goed meer te achterhalen. Want een groot deel van je tijd heb je onbewust, op de automatische piloot doorgebracht.

Aan de ene kant betekent mindfulness dus aandachtig leven, aan de andere kant gaat het om het aannemen van een bepaalde houding. Een houding van niet oordelen. In onze Westerse wereld zijn we dit niet gewend. Sterker nog, het wordt aangemoedigd om overal een mening en een oordeel over te hebben. Het heersende idee is dat je dan krachtig over komt, dat je weet wat je wil en dat je doelgericht en dus nuttig bent.

Vanuit mindfulness perspectief is een niet oordelende, niet wetende houding van evenveel waarde. Soms zijn dingen zoals ze zijn en heb je er weinig invloed op. Je kunt dat leren omarmen en als startpunt te nemen, zonder te wensen dat het anders is. Dit geeft heel veel kracht en energie omdat je weinig kostbare tijd en energie verdoet aan zaken waar je toch niets aan kunt veranderen. In plaats daarvan richt je je op nu, wat kun je nu doen?

Waarom is mindfulness zo effectief?

Mindfulness werkt zo goed voor zoveel mensen omdat het de balans herstelt. We zijn gewend om bezig te blijven en maar door te rennen. Het is alsof je de tank leegrijdt en op de reservetank verder gaat totdat die ook leeg is. Vervolgens tank je bij, maar de tank raakt nooit meer helemaal vol. Mindfulness geeft een tegenwicht voor deze beweging.

Door verschillende aandachtsoefeningen en meditaties leer je om broodnodige rust te nemen zodat je lichaam en geest kunnen herstellen. Je geeft jezelf de tijd om zaken te verwerken en op te merken hoe je eigenlijk met zaken omgaat. Je leert je eigen systemen en patronen kennen waardoor je niet telkens in dezelfde valkuilen stapt. Je concentratie en focus verbeteren en je stress level zakt. Je kunt weer ontspannen bezig zijn en bewust kiezen hoe en waar je tijd en energie aan besteedt.

Rust in je hoofd als ondernemer

Als voor jezelf werkt, als ZZP’er of als MKB’er, ben je nooit klaar. Het werk gaat altijd door en omdat je eigen baas bent voel je je verantwoordelijk en werk je hard. Veel ondernemers vinden het lastig om een goede werk/ privé balans te vinden en te houden. Er is altijd wel iets te doen en de losse eindjes geven onrust. Dus ga je door, ook als je eigenlijk met jezelf had afgesproken dat je dat niet meer wilde doen.

Een mindfulness training van 8 weken geeft een basis waarop je verder kunt bouwen. Als je eenmaal weet hoe en waar je aandacht naar toe gaat en hoe je die beter kunt richten, geeft dat veel rust. Jij hebt weer de touwtjes in handen in plaats van dat je geleefd wordt door je werk. Je ervaart meer ruimte en overzicht en maakt bewuste, gerichte keuzes. Je hebt de regie weer in handen en voelt weer het vuur waarom je in eerste instantie was gaan ondernemen.

In 3 stappen aan de slag met mindfulness

  1. Als je ’s ochtends opstaat, neem dan even de tijd om op de rand van je bed te zitten en je af te vragen hoe je je voelt. Wat heb je nu nodig en hoe zou je je aan het einde van de dag willen voelen? Maak vervolgens heel bewust de keuze hoe je opstaat en wat je gaat doen.
  2. Als je ’s avonds je bed weer instapt, doe je hetzelfde. Je gaat op de rand zitten en vraagt je af hoe je je voelt. Wat had je je voorgenomen deze ochtend en hoe is de dag verlopen? Hoe bewust heb je geleefd en gewerkt vandaag? Heb je vooral bewuste keuzes gemaakt of zijn de dingen je gedurende de dag overkomen en ben je met de stroom meegegaan?

Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg. Hoe tevreden ben je met je werk, met hoe je leven er op dit moment uit ziet? Kan het anders, kan het beter? En hoe dan?

Het begint met bewuste aandacht. Plan op een werkdag 3 reflectiemomenten in en zet daarvoor een alarm. Afhankelijk van je werktijden bijvoorbeeld in de ochtend, midden op de dag en in de namiddag. Als het alarm af gaat, stop je met wat je aan het doen bent. Dan check je bij jezelf hoe het met je gaat en hoe je je voelt. Wat heb je nu nodig en hoe kun je (iets daarvan) realiseren, nu, op dit moment? Misschien een kop koffie of een korte wandeling, misschien besluit je om eerder te stoppen vandaag, omdat je je moe voelt.

Op deze manier ga je gericht met je tijd en energie om en hou je de balans goed. Je werkt proactief en kunt inspelen op wat er komen gaat. Dit is voor veel mensen niet makkelijk. De automatische piloot is sterk en het kost tijd om nieuwe gewoonten en patronen in te slijten.