Zelfontwikkeling

Iedereen komt in zijn of haar leven momenten tegen dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Vaak is dat een crisis van de een of andere soort. Je raakt je baan kwijt, je krijgt een burn-out of burn-out klachten, een dierbare overlijdt of je wordt (ernstig) ziek. Het kan ook minder heftig van aard zijn. Je loopt bijvoorbeeld elke keer tegen dezelfde situaties of personen aan die je stress opleveren. Het probleem kan zijn dat je niet precies weet waar het hem in zit en wat je eraan kunt doen om het te veranderen.

Het gevolg is dat je op z’n minst niet blij bent met hoe bepaalde dingen verlopen, of erger, je belandt in een existentiële crisis. ‘Waartoe ben ik hier op aarde en wat heeft het allemaal voor zin’, zijn dan vragen die op kunnen komen. Over het algemeen worden problemen niet opgelost op de manier waarop ze zijn gecreëerd. Veel erover nadenken en piekeren heeft weinig zin. Maar wat dan wel vraag je je af.

Nieuw startpunt

En dan komt zelfontwikkeling om de hoek kijken. Persoonlijke ontwikkeling of zelfontwikkeling maakt dat je jezelf de ruimte geeft om dingen te leren. Je kunt dingen op een andere manier gaan bekijken. Dus zonder vast te houden aan bepaalde ideeën of overtuigingen, maar met een onderzoekende, nieuwsgierige blik.  Je kunt gaan bekijken wat er nog meer voor mogelijkheden zijn voor deze specifieke situatie. Een Mindfulness training of op mindfulness gebaseerd coachingstraject kunnen dan enorm helpend zijn. De basis hiervan is doelgericht, op dit moment, niet oordelend aandacht geven aan wat er is. Om daar dan vervolgens mee aan de slag te gaan.

Het blijkt dat veel mensen baat hebben bij deze benadering. Er wordt je een vriendelijke spiegel voorgehouden zodat je goed kunt zien hoe je met dingen omgaat en wat het effect daarvan is. Ook krijg je inzicht in waar je mogelijk een andere afslag zou kunnen nemen met een andere uitkomst tot gevolg. Het blijkt dat zelf regie nemen over de situatie maakt dat je weer grip ervaart op je eigen leven. Ondanks dat bepaalde zaken niet te sturen of af te dwingen zijn, geeft mindfulness een nieuw perspectief en nieuwe mogelijkheden.

Meer weten?

Meld je nu aan voor een GRATIS coachingsgesprek.

Dit kan ook digitaal, mijn ervaring is dat dat goed werkt. Dat geldt voor zowel een kennismaking als voor een individuele training en/of coachingstraject digitaal volgen. Uiteraard behoort real live ook tot de mogelijkheden, mocht daar je voorkeur liggen. (Het zal wellicht ook aan de afstand liggen die je ervoor moet reizen.)