Iedereen heeft een verhaal. Of eigenlijk, een verhaal nodig. Want wat vertel je over jezelf aan anderen? Wat vertel je over jezelf aan jezelf? Er zijn schrijfworkshops die je vragen om je eigen verhaal te schrijven en te herschrijven. Nuttig, want het geeft je overzicht en helderheid in hoe je tegen de dingen aankijkt.

 

Maar wat als je telkens je verhaal moet bijstellen? Het leven loopt niet zoals je gedacht en gehoopt had. Zelfs al doe je er alles aan om de zaken te sturen en onder controle te houden. Omstandigheden en situaties zijn niet altijd te kiezen. Het leven is niet maakbaar. Je kunt wel bewust omgaan met wat er op je pad komt en proberen bewuste keuzes te maken met wat je op dat moment aan informatie hebt. Vaak kun je pas achteraf de punten verbinden en er betekenis uit proberen te halen. ‘Het leven wordt vooruit geleefd en achteraf begrepen’ zei Soren Kierkegaard al.

 

Rob Brandsma zegt ‘Je moet goed voelen in plaats van je goed voelen’. Dus, hou je hoofd erbij en blijf voelen. Kies voor verdieping en reflectie als je geneigd bent voor de confrontatie weg te lopen. Hou het licht en zoek de humor op als dat nodig is voor de balans. Zorg voor een goed verhaal, over jezelf, aan jezelf. Alleen als je hoofd en hart bewust in de gaten houdt kun je lichter leven. Verlichter.

– Forien –