Mindfulness of mindful zijn is niet iets wat je zomaar even leert of even doet. Niet voor niets bestaat de 8 weken training uit 8 weken. Daar zit een zekere opbouw en gelaagdheid in die een verandering van welke aard dan ook nodig heeft. Tegelijkertijd is het niet nieuw, de kennis is minstens 2500 jaar oud en iedereen kent het en kan het. Het punt is dat we onszelf de tijd vaak niet gunnen om het ons te her-inneren. Om het opnieuw in te voelen en te integreren in ons dagelijks bewustzijn.

Pas als je tegen een burn-out aanzit, overspannen bent of op een andere manier niet door kan met je leven zoals je dat gewend was, door innerlijke of uiterlijke omstandigheden, dan word je gedwongen om stil te staan bij wat er aan de hand is. Je komt dan vaak bij de huisarts terecht, de POH GGZ of bij een eerstelijns psycholoog. Helaas is ook daar vaak een wachtlijst, weinig tijd en niet altijd de (ervarings)kennis en kunde aanwezig om zaken bij de oorzaak  aan te pakken.

Mijn ervaring en van mijn deelnemers is dat het best een tijd duurt voordat er met een behandeling begonnen kan worden en dat er relatief veel tijd tussen de afspraken zit. Zeker in het begin ben je dan vooral actief aan het ‘wachten’ in plaats van dat je actief aan de slag kunt gaan op het moment dat je momentum voelt. Jammer, want daarmee gaat kostbare tijd en motivatie verloren.