Een doorlopend proces
Op het moment dat je dan daadwerkelijk gestart bent met een behandeling vanwege bijvoorbeeld burn-out klachten en gaat bekijken wat het ‘probleem’ is en wat eraan ‘gedaan’ kan worden, zit je precies op het punt waar ik het over wil hebben. Wat mij betreft gaat een behandeling of mindfulness training niet over een probleem, maar eerder over een onderzoek. Een onderzoek naar jezelf, naar je eigen systeem en hoe je met zaken en situaties omgaat. Daar hoeft niks aan te worden opgelost, maar eerder met open, heldere, niet oordelende aandacht naar gekeken worden. En dan gaan kijken wat helpend zou kunnen zijn.
In een mindfulness training werken we daarom onder andere met meditaties. Welke aspecten van jezelf kom je tegen als je 20 minuten met je ogen dicht stil zit? Wat voor gedachten, gevoelens en fysieke sensaties komen er naar boven? Dat zegt namelijk in het klein veel over patronen die zich in het groot vaker voordoen. Welke gedachten en gedragspatronen herken je bij jezelf? Hoe verlopen ze? Wat kun je ermee en wat moet je ermee? Hoe kun je ze bijsturen zodat situaties in het vervolg anders verlopen? Hoe ga je met jezelf om als dat niet of onvoldoende lukt? Ben je dan kritisch of kun je mild blijven naar jezelf? En wat voor verschil maakt dat in het moment, in je dag, in je leven? Daar gaat mindfulness over.
En dit is niet iets wat je op een gegeven moment geleerd en onder de knie hebt. Het in een ‘ongoing proces’, je bent er nooit mee klaar. Deprimerend? Misschien. Tot je je realiseert dat je elke keer weer NU hebt, uiteindelijk hebben we allen maar NU. En na ‘eerder’ is ‘NU’ het beste moment om ergens mee te beginnen. Bijvoorbeeld met je mindful bewust zijn van dit moment.