Naast dat het ontwikkelen van mindful bewustzijn een doorlopend proces is, is het ook een doel op zich. Want als je alleen maar NU hebt, is het een doel op zich om je NU bewust te zijn van hoe het is, met de situatie, met waar je voor staat, met jou. En dit doel kun je elke dag weer, tientallen keren behalen.

Je kunt je niet de hele dag van alles bewust zijn, dan word je overspoeld door alle informatie. Maar allicht een heel stuk meer dan nu het geval is. Want wie herkent dat niet, dat je op de fiets zit of auto rijd en dat je na een tijdje opmerkt dat je er niet bij was met je hoofd, maar op de automatische piloot bent doorgereden, zonder dat je het doorhad. Waar was je? Waar was je bewustzijn? Een interessant vraag, niemand die het antwoord erop weet.

En zo gebeurt dit vaker dan je lief is. Voor je het weet is er een dag voorbij, een maand, een jaar. Voor je het weet ben je oud (als je geluk hebt) en is de tijd bijna op. Realiseer je goed dat dit voor IEDEREEN geldt en dat dit een realiteit is waar de meeste mensen niet graag bij stil staan. Merk je dat je eroverheen leest nu? Dat je denkt, ‘nou dat valt wel mee, dat zien we dan wel weer’? Feit is, de tijd gaat voorbij. Een Japans gezegde luidt; ‘de levensdraad blijft hetzelfde, of je hem nu huilend of lachend afwikkelt’.

Dus waar kies je voor? Wist je überhaupt wel dat je een keuze hebt? Hoe je je tijd besteedt en hoe bewust je dat doet? De meeste mensen zijn bewust bezig met iets van sport, om je lichaam fit en in conditie te houden, om letterlijk lekker in je vel te blijven zitten. Daarnaast zijn de meeste mensen (in het Westen) niet bewust bezig om hun ‘mind’ fit en in conditie te houden. Terwijl je ook deze aandachtspier kunt trainen, waardoor je je beter kunt focussen, je concentratie kunt vasthouden en je daardoor realiseert dat je een keuze hebt. Dat je kunt kiezen waar je je aandacht aan besteedt en hoe je dat doet, ongeacht de omstandigheden. Of het nou een periode lekker gaat in je leven en alles soepel lijkt te gaan, of dat je in een periode zit waarin het niet zo best gaat en je bijvoorbeeld ernstig ziek wordt, je baan verliest of gaat scheiden.

It’s up to you.