mindfulness training, maatwerk, op maat, op locatie

Naar een mindful bewustzijn toewerken is niet alleen een doel op zich. Het is ook een middel om dingen te bewerkstelligen. Dat is intrinsiek tegenstrijdig met het gedachtengoed van mindfulness, waar ‘niet streven’ een van de richtingen is waarheen je aan het bewegen bent. Toch kan mindfulness zeker als middel worden ingezet om zaken waar je niet tevreden over bent praktisch aan te pakken.

Het begint namelijk allemaal met bewustzijn, het weten dat iets er is en daarnaast erkenning, het ook de ruimte geven die het vraagt. Als je dat eenmaal voor elkaar hebt, dan kun je praktische gedragsveranderingen in gang gaan zetten en met nieuw gedrag gaan experimenteren. Het punt is, dat je daar niet zomaar komt. Ja, even, natuurlijk weet je waar dit over gaat en is het niet nieuw. Maar hoe zorg je dat dit proces ‘ongoing’ wordt? Zodat je het daadwerkelijk gericht als middel kunt inzetten om situaties om te buigen?

Dat kost tijd. Tijd en aandacht. En energie en geld. In ieder geval 8 weken, dan heb je een stevige basis. Daarna vraagt het onderhoud en verdieping, afhankelijk van wat je wil veranderen en wat er op je bord ligt. Mooier kan ik het niet maken. Ik kan je wel zeggen dat ik blij ben dat het zo’n lekker compact programma is, simpel, helder en wat mij betreft nuchter en praktisch. Zodat je ook na die 8 weken weet wat je te doen staat en dat je niet een bewijs van deelname ‘in the pocket’ hebt waarna je er vervolgens niks mee doet in de praktijk.

Als middel kan mindfulness levens veranderend zijn. Misschien niet eens in de uiterlijke omstandigheden (al heb ik dat wel heel vaak wel zien gebeuren in mijn praktijk), maar zeker in hoe je tegen dingen aankijkt en hoe je ermee omgaat. Je ervaart weer meer regie en grip op je eigen leven. Je weet dat je een keuze hebt en dat je kunt kiezen tussen een gebaand pad, het pad van een ander of je eigen pad. En je hebt de tools in huis waarmee je dat ook kunt doen. Stapje voor stapje. Elke keer weer opnieuw beginnen bij hier en nu. Moet je eens opletten wat voor verschil dat maakt in een jaar.